Diyet kelimesiyle fazlasıyla özdeşlemiş tahıl ile ilgili uzmanlar özellikle son 15-20 yıldır ciddi anlamda görüş ayrılığındalar. Tahıllı gıdaların faydası nedir, ne kadar ihtiyacımız var, diyetimizde bu besinlere ne kadar yer vermeliyiz. Hatta tam tahıllı yersem çok daha iyi olur. Bunlar spekülatif mi yoksa gerçekten tahıllı gıdalar olmazsa olmazlardan mıdır? Dr. Mark kendi kitabında tahılla ilgili görüşlerini aşağıda verdiğimiz şekilde özetlemiş.
Tahılların sağladığı besinleri sebze, meyve kuruyemiş gibi diğer yiyeceklerden alabiliriz. Yani alternatif yiyeceklerle vücudumuzun ihtiyaçlarını giderebiliriz. Tahıllar karbonhidrat grubundadır ve alternatifler mevcuttur. Bunu söylerken şunu anlatmaya çalışıyor Dr. Mark: Proteinlerden alınan esansiyel amino asitler ve yağlardan alınan esansiyel yağ asitleri vardır, fakat esansiyel karbonhidrat diye bir şey yoktur. Yani sadece kalori olarak baktığımızda fazlasıyla alternatifi mevcut.
Pazarlamacılar özellikle paketli ürünlerde mucize yaratıyorlar bu konuda. Paketinin üzerinde “tam tahıl unu” yazan bir yiyecek tükettiğimizde kendimizi çok daha hissediyoruz ve “tam tahıl” yediğimizi sanıyoruz ancak durum tam olarak öyle değil maalesef. Tam tahıl olsa bile un haline geldiğinde tam tahılın şekerden farkı kalmıyor ama paketteki mesajdan dolayı biz mutluyuz!
Un vücutta işlenmemiş tam tahıla göre şeker gibi hareket eder. Aslında 2 dilim tam tahıl ekmeği kan şekerini 2 çorba kaşığı şekerden daha fazla yükseltir. Ne zaman buğday unu içeren bir yiyecek tüketseniz aslında şeker tükettiğinizi bilmelisiniz.
Teknoloji ile birlikte yeni geliştirilen hibrit tahıllar atalarımızın tahıllarına göre daha fazla nişasta içerdiğinden kan şekerini daha fazla yükseltiyor. Yeni tahıllar aynı zamanda daha fazla glüten içeriyor. Geleneksel şekilde atalarımızı tohumları kullanılsa bile teknoloji yüzünden bol miktarda tarım ilacı glifosat içeriyor.
Amarant antik sağlıklı bir tahıl ve bunu paketin üzerinde sağlıklı tahıl olarak düşünmeniz adına pazarlamacılar koymuş olabilir. Bu sağlıklı içerik muhtemelen çok düşük miktarlarda ve normal bir tahıldan alabileceğiniz miktarlarda mevcut.
Yulaf kan şekerini gereksiz derecede yükseltiyor ve bu, vücudunuz için sağlıklı değil.
Tahıl grubunda olup yulaf ezmesi, mısır, buğday gibi hem gluten içermeyen hem de kan şekerinizi fırlatmayanlar da vardır. Bunlara örnek Kinoa ve Amarant'tır.
Sports & Merits, 150'ye yakın spor ve aktivite merkezini hiçbir ek ücret ödemeden tek üyelik ile kullanmanı sağlar.
DETAYLI BİLGİ
Yorumlar
Bu içerik için henüz yorum yazılmadı. İlk yorum yazan siz olun.