Bilim insanlarının yakın zamanda yapmış oldukları çalışmalar sonucunda badem, en yüksek besin içeriği ile birlikte dünyanın en iyi besini seçildi.
Araştırmada, mümkün olduğunca en az yiyecekler kullanılarak günlük besin gereksinimlerini en üst seviyede karşılayacak besinler gruplara ayrıldı.
Badem, tarih öncesi zamandan itibaren insanoğlunun en sevdiği kuru yemişlerden bir tanesi olmuştur. Eski Ayurveda insanları bademi beyin kapasitesini ve zeka kabiliyetini artırmak için kullanmışlardır.
Bademi çiğ bir şekilde kullanabildiğiniz gibi badem yağı, badem sütü ya da badem unu şeklinde hazırlayıp da tüketebilirsiniz.
Evde Badem Sütünü hazırlamak için “Badem Sütü Yararları Nedir? Evde Badem Sütü Nasıl Yapılır?” adlı yazımıza göz atabilirsiniz.
Badem, badem ağacı olarak da bilinen Prunus dulcis ağacında yetişir. Badem, Ortadoğu’ya ait bir besin olmasına rağmen en büyük üretici Amerika Birleşik Devletleri’dir.
Badem tekli doymamış yağ asitleri, antioksidan, lif, vitamin ve magnezyum açısından oldukça zengindir.
Bir avuç badem 163 kaloridir ve içerisinde zeytinyağında bulunan sağlıklı doymamış yağlar vardır. 3.4 gramında omega 3'ler gibi çoklu doymamış yağ, 6 gram protein ve 3,5 gram lif bulunur. Bu bakımdan kalp sağlığı ve kolesterol ile birebir mücadele eden bir besin kaynağıdır.
Her bir bademin içerisinde fazla miktarda antioksidan bulunur, özellikle çiğ badem tüketmeniz vücudunuz için çok yararlıdır. Uzmanlar, çiğ badem tüketmenin günümüzde yaşadığımız fazla stresi azalttığı yönünde sonuçlara varmıştır. Antioksidanlar, vücudumuzda LDL(kötü) kolesterolün iltihaplanması gibi durumlarla mücadele ederler. Bademin bu konuda oldukça büyük rol oynadığı görülmüştür.
Bir avuç badem, günlük magnezyum ihtiyacınızın %20'sini karşılar. Özellikle magnezyum eksikliğini badem tüketerek kapatabilirsiniz.
Dünyanın en iyi besini olarak seçilen bademin, kilo vermeye de yardımcı olduğu gösterilmiştir. Her ne kadar yüksek kalorili ve yüksek yağlı bir besin olarak gözükse de oldukça doyurucudur. Özellikle işlenmiş karbonhidratların yerine badem tüketmeniz, size düşük kalori olarak dönecektir.
Yapılan araştırmalarda, öğünlerinde badem ve diğer sert kabuklu yemişler tüketen kişilerin kalp hastalığından ölme riskinin tüketmeyenlere göre düşük olduğunu göstermiştir.
Kan şekerinin yükselmesi diabet hastalığının oluşma sebeplerinden sayılır. Yapılan araştırmalarda bademin yemek sonrasında kan şekeri artışını dengelemesi belirtilmiştir. Yine bir araştımada, yemeğin yanında tüketilen bademin ise tüm öğünün glisemik etkisini azalttığını ortaya koyar.
Badem riboflavin (B2 vitamini) içerir ve B2 vitamini, enerji üretimini destekler.
Yüksek oranda antioksidan özelliği olan E vitamini içerir. E vitamini ise vücudu sağlıklı hücrelere zarar veren serbest radikallerin yarattığı hasardan korur.
Potasyum da kalp kaslarını tetikler ve kalp atışının düzenlenmesi için çok önemlidir.
Badem, nörolojik aktiviteyi olumlu yönde etkiler. Riboflavin ve L-karnitin içerir. Bu özellikleri sayesinde de bilişsel azalmayı ve gerilemeyi sağlar.
Özellikle bademin dışındaki ince ve kahverengi zar; sağlıklı yağlara ve alkalin oluşturucu moleküllere ek olarak, bağırsaktaki florada sindirim, detoksifikasyon ve sağlıklı bakteri gelişimine yardımcı olan probiyotik bileşenler içerir. Bu zar, yediğiniz besinlerde bulunan içerikleri tümüyle kullanmanın ve besleyici eksikliklerin önlenmesinin anahtarıdır. Araştırmalar, bademin bağırsak mikroplarına bağlı hastalıklarda iyileşmeye destek sağlayabileceğini ve bağırsağın bakteri aktivitelerinin iyileştirilebileceğini gösteriyor. Bunu içeriğindeki prebiyotik bileşiği sebebiyle gerçekleştiriyor.
Evde kendiniz badem unu hazırlamak isterseniz “Yeni Nesil Unlar” yazımızda tarifi inceleyebilirsiniz.
Yumurtayı iyice çırpıyoruz ve içine şurubumuzu ekliyoruz. Peşinden süt ve yağı da ilave ediyoruz. En son da diğer tüm kuru malzemeleri ekleyip, homojen olacak şekilde karıştırıp önceden ısıtılmış 160 derece fırında 45-50 dk pisiriyoruz. Ortasına bir kürdan batırdığınızda kürdan kuru çıkıyorsa kekiniz pişmiş demektir.
Bu çok tatlı bir kek değil. Bitter çikolatacılar keki bu tatlı oranında sevebilirler. Şayet sütlü çikolatacıysanız, hurma ve dut oranını yarım oran daha arttırmanızı öneririm. Bu çikolata örneği size tat konusunda yardımcı olur diye düşünüyorum. Umarım sizin de benim kadar hoşunuza gider.
Kaynak: https://www.semasumeli.com/single-post/2017/05/06/Badem-unlu-sekersiz-kek
Bol Sporlu ve Sağlıklı Günler!
küçükken büyük annelerimiz derdi de inanmazdık :) her gün 1 avuç bademin bile ne kadar da önemi varmış. son 3 aydan beri sabahları kahvaltıdan sonra yiyorum bazen işe de getiriyorum. siz de yemelisiniz.
Cevapla