Evet, hep sağlığımız için spor yapmaktan ya da sağlıklı beslenmekten bahsediyoruz ama ya nefesimiz? O kadar kendiliğinden olan bir durum ki nefes sanki zaten doğru ve olması gerektiği gibi yaptığımızı düşünürüz ve o kadar da önemsemeyiz. Aslında nefesimiz olmadan birkaç dakika bile yaşamımızı devam ettiremezken; yemeksiz, susuz devam ettirebiliriz. Kısacası nefes aslında bizim için en önemli nokta!
Nefes almak bizim vücudumuz için gerekli olan oksijeni almak ve nefes vermek de karbondioksiti vücuttan alma eylemidir. Nefes eyleminin kontrol merkezi solunum merkezidir. Vücudunuzdan gelen bilgiler eşliğinde (O2,CO2, korku, endişe, öfke gibi durumlar) solunum merkeziniz sizin ne kadar derin ya da hızlı nefes alıp almayacağınıza karar verir.
Nefes alma hızımız aslında bizlerin ruh halini de etkiliyor. Mart ayında Science'ta yayınlanan bir araştırmada fareler üzerinde bazı bulgular elde edildiği yazıldı. Araştırmaya göre nefes ve ruhsal durum arasındaki ilişkiden beyin sapındaki PreBötzinger adı verilen sinir hücreleri sorumlu. Bu 175 sinir hücresinin özel bir görevi olup olmadığını anlamak için farelerde bu hücreler etkisiz hale getirildi ve normalde fareler yeni bir yere yerleştikleri zaman koklamak ve etrafı tanımak gibi davranışlar sergilemek yerine bulundukları yeni ortamda kendini temizlemek, uyumak gibi işler yaptılar ve nefes alış verişlerinin de daha sakin olduğu görüldü. Bu durumun insanlar üzerinde de etkileri ispatlanırsa kaygı problemi yaşayan kişilerde nefes kontrollü bir çalışma ile daha rahat tedavi olabilecekleri belirtiliyor. Zaten derin ve yavaş nefes alıp vermenin stres ve endişeyi azalttığına ilişkin araştırmalar da var. Bunu da kendimiz uyguladığımız zaman etkilerini çok rahat hissedebiliyoruz. Sadece bilimsel olarak açıklanamamış durumda ama çalışmalar da devam ediyor.
Nefes sadece stres seviyemizi değil aynı zamanda bazı hastalıkların habercisi de olabilecek. Özellikle akciğer kanseri, yumurtalık kanseri ve göğüs kanseri gibi birçok hastalık için artık kullanılan bazı aletler ile nefesiniz içindeki uçucu organik bileşikler dakikalar içinde tespit edilebilecek ve hastalık ile ilgili veriler elde edilebilecek. Şu an için bu cihaz direk hastalık tespit edemese de hastalık ile ilgili şüpheli veriler sayesinde diğer tetkiklere hızlıca geçiş konusunda uyarıcı olacak.
Ebru Şinik kitabının ismini de verdiği "Nefeste Saklı Hayat" aslında. Kitabında bahsettiği kontrollü nefes teknikleri ile kendi vücudumuz için;
gibi bir çok iyileşmeyi sağlayabiliriz…
Bol sporlu ve sağlıklı günler.
Kaynak: Bilim ve Teknik Dergisi, Ebru Şinik "Nefeste Saklı Hayat" kitabı
Bu yazı için henüz yorum eklenmedi.